Kaarten: echte historische figuren!

Alexander de Grote

We hebben allemaal wel eens een kaartspel in onze handen gehad. Van Belote, tot Poker, tot Tarot, ze kunnen ons een leuke tijd bezorgen met vrienden of familie, en ons zelfs geld doen winnen wanneer ze voor echt geld worden gespeeld in een online casino. Maar wist u dat elke kaart verbonden is met een periode uit onze geschiedenis, en ook met beroemde personen?

De oorsprong van kaartspelen

Aangenomen wordt dat kaartspelen in het begin in China zijn ontstaan tussen de 7e en de 10e eeuw. Sporen van deze spelen werden in de 14e eeuw in Europa aangetroffen. Ze werden populair, maar de Kerk, die deze spelen in strijd achtte met een gematigd gebruik van de hartstochten, besloot ze te verbieden. Het was in de 16e eeuw, dankzij de opkomst van de boekdrukkunst, dat de kaartspelen Europa echt veroverden. Spoedig daarna kwamen ook spelen als poker, blackjack en baccarat tot ontwikkeling. Kaarten en hun personages hebben altijd een energie, een verhaal of een boodschap overgebracht.

chinese thee

Personages in de geschiedenis

Volgens historici zijn vele kaarten verbonden met een illustere figuur die zijn stempel heeft gedrukt op zijn tijdperk. Zo werd de Klaverenkoning geïnspireerd door Alexander de Grote (4de eeuw v.C.), één van de beroemdste veroveraars uit de oudheid. Van hem werd gezegd dat hij een uitstekend strateeg en visionair leider was. Van de schoppenkoning wordt gezegd dat hij verband houdt met het Oude Testament, omdat hij koning David voorstelt, de vader van Salomo. David verenigde de twaalf stammen van Israël in één koninkrijk. Hij maakte Jeruzalem tot hoofdstad van het Joodse volk.

De Koning van het Hart zou een beetje de ziel dragen van Karel de Grote (8e eeuw), koning der Franken, die er dankzij zijn talrijke veroveringen in slaagde het Westerse Rijk te herstellen. Hij werd keizer in het jaar 800 en is het symbool van de Karolingische renaissance. Tenslotte zou de Koning van de Diamanten Julius Caesar (1ste eeuw v.C.) oproepen, bouwer van een rijk dat het Middellandse-Zeegebied gedurende meer dan 500 jaar overheerste. Hij riep zichzelf uit tot dictator voor het leven en werd in 44 v. Chr. vermoord door vijftig samenzweerders die de oligarchische republiek wilden herstellen.

Concentreer je op de koninginnen van het kaartspel

In een pak kaarten vinden we vier koninginnen. Elk van hen is getekend door een vrouw die de geschiedenis herinnert. De Koningin der Diamanten zou haar oorsprong vinden in de Bijbel, in de vorm van Rachel, de moeder van Jozef. Rachel is het symbool van de moeder die haar leven geeft voor haar kinderen. De schoppenvrouw is verbonden met Athena, de godin van oorlog en wijsheid in de Griekse mythologie. Sommige onderzoekers trekken ook parallellen tussen de schoppenkoningin en Jeanne d’Arc, die het koninkrijk Frankrijk redde.

De Klaverenkoningin zou de trekken hebben van een zekere Argine, een anagram van Regina dat Koningin betekent. Deze kaart van de Dame van Klaveren is een mysterie, maar het schijnt dat Karel VII, die het kaartspel met leden van zijn entourage een persoonlijk tintje wilde geven, deze Dame van Klaveren naar zijn vrouw, Marie d’Anjou, heeft genoemd. Tenslotte brengt de Hartenkoningin ons terug naar de bijbelse geschiedenis. De Hartenvrouwe zou verwant zijn aan Judith, een weinig bekende vrouw die erin slaagde een vijand, de heerser van de Babyloniërs, te verleiden. Men zegt dat Judith deze man bedwelmde alvorens hem te onthoofden terwijl hij sliep… De Vrouwe van het Hart, symbool van Liefde en schoonheid, draagt vreemd genoeg de energie van een vrouw die niet erg ‘delicaat’ is.

Aan de kant van de Jacks

De Harten Boer leidt ons naar Etienne de Vignolles, bekend als “La Hire”, een vriend van Jeanne d’Arc. Hij probeerde haar te bevrijden toen ze in de klauwen van de Engelsen viel. Gevangen genomen, wist hij te ontsnappen. De klaveren boer dompelt ons onder in de legende van de Ronde Tafel met de figuur van Lancelot van het Meer. De ridder Lancelot, trouw aan koning Arthur, werd smoorverliefd op Guinevere, de vrouw van koning Arthur. De Ruitenboer zou de gelaatstrekken hebben aangenomen van Hector, de zoon van koning Priam, die zijn glorietijd beleefde tijdens de Trojaanse oorlog. Tenslotte zou schoppenboer geïnspireerd zijn op een Deense ridder, Ogier, een legendarisch figuur in Denemarken die symbool stond voor het verzet tegen Karel de Grote.